Hondenpoep in kanaal

Zwartemeer – Bij het waterschap kwam signaal binnen dat er regelmatig hondenpoep in het kanaal gedeponeerd wordt. Daarbij werd gevraagd of dit wel goed was voor de waterkwaliteit. Het antwoord is dat hondenpoep in het water niet goed is voor de waterkwaliteit. Daarom deze oproep om geen hondenpoep meer in het kanaal de dumpen.

Hondenpoep komt van nature niet voor in het water en hoort dus ook niet thuis in oppervlaktewater zoals bijvoorbeeld het kanaal. Eigenlijk is dit hetzelfde als het lozen van (dierlijke) mest en dat mag niet in oppervlaktewater zoals kanalen, beken en sloten. Dierlijke mest bevat namelijk ziekte-verwekkers en voedingsstoffen die schadelijk kunnen zijn voor alles dat leeft en groeit in het water. Daar komt nog bij dat in de zomertijd met warmere periodes en weinig neerslag er nauwelijks doorspoeling en verdunning is in het water. Hierdoor wordt de concentratie van bacteriƫn en virussen alleen meer groter.

Omdat het zo belangrijk is voor de kwaliteit van het water is er binnen de gemeente Emmen in de plaatselijke verordening art. 2.33 het volgende opgenomen: Degene, die zich met een hond op een openbare plaats begeeft, is verplicht ervoor te zorgen dat de uitwerpselen van de hond onmiddellijk worden verwijderd. Gelukkig zijn overal hondenpoepzakjes te koop om het netjes in de afvalcontainer te gooien.

Het waterschap wenst iedereen een mooie zomer toe met veel wandelplezier langs prachtige waterkanten met en zonder viervoeters.

Reageer
Delen